August 3, 2016

Damiaraisha : putus susu (weaning off)


ini damia raisha..damia raisha minum susu mummy sampai umur 2 tahun 4 bulan (penuh yee)
mummy soooo kuat and rezeki damia raisha sangat banyak utk dapat fully breast feed from mummy..

nampak intro..haha..ok cerita bab wean off from breast feeding nih..ohh soooo susah..sape kate senang..mcm2 cabaran..aku start wean off damia raisha since she genap 2 tahun..time tu struggle mencari sample susu nak bagi mek ni try..dari semurah2 susu sampai lah semahal2 susu aku try..nasib tak try susu segar dari nen lembu or nen kambing je lagi..haha

mak give up! 

when she cecah 2 tahun 4 bulan mak give up dah..susu yg beli tin kecik pun dah sedekah kat org..yg sample bertimbun pun sedekah kat kawan2..tak tau ape die ni nak tah..semua die kate TAK SEDAP...kalau susu putih die kate "eeeee..susu putih" habis susu mummy nih kaler PINK ke pulak *dush* sampai kan ade hari mak geram and biarkan die berguling2 nak susu tapi buat hati kering..sbb nak jugak die minum susu yg dah dibancuh tu..


tapi hati mak selembut sutera u olss..tak sampai hati tengok anak tertido dalam sedu sbb tak dapat susu*sobss*..pas tu mule la rase bersalah and tak zabar nak tunggu anak bangun sbb nak bagi susu..haha..

satu hari pergi jalan2 dekat giant, tergerak nak ke tempat susu tu..then dapat la sample susu pediasure vanilla & coklat..nahhh kali ni berdoa semoga dibukakan hati anakanda utk terima susu yg ini..

balik tu buat buat tunjuk kat die sample susu tu siap cakap 

mummy : "cantik nyee susu ni..warna purple lah..warna purple cantik..raisha suke purple tak??"
raisha : "raisha suka pink"
mummy : *mak nangissssssss* hahahahaha

tak kisah semua tu.. memula bancuh dulu vannilla which is white color..die nampak je dalam botol susu warna putih die dah berguling2..tah kenape pulak la benci nau susu putih..haha..pelik dah aku..

suruh la die rase pun die tak hingin *hidung mak dah keluar asap* ok bersabariah lagi..buat lek buat peace..tak pe tak pe..jgn kasar sangat..

then esok try pulak bancuh susu coklat..siap cakap "sedap nye susu coklat ni,,raisha minum dalam botol..mummy minum dalam cawan ok"

she agreed!

dari jauh mak jeling je perangai anak yg sorang nih..die ambik botol..die tenung..die isap! *ok jgn happy dulu*

gulp gulp gulp..HABIS sebotol..nahhhhhhhh BERJAYA *rase nak nangis*
walaupun 2oz je..tapi heyy mak sooo happy ok..sbb she dah boleh terima..sebelum ni setitik pun die dah geli geleman...haha



then bile die dah mahu aku selang selikan dgn susu badan..jgn bagi die terkejut sangat..permulaan aku buat 2oz..agak die dah selesa naik kan 4oz..lama2 die boleh minum sampai 8oz..nahhhh sabar itu separuh dari iman..alhamdullilah...sejak itu any time any where boleh berbotol susu..KECUALI time nak tido..mesti nak jugak candu tuh..haha


haaa..utk permulaan papa selalu jadi mangsa tolong teman die menyusu..mummy buat2 busy






tapi

kekadang nak jugak breast feed utk lepas gian..tah bile nak stop entah ler..tak pe lah..as long as you happy mummy tumpang happy


jadi tips yg aku guna pakai utk anak sendiri is:

  1. cuba semua jenis susu sampai betul2 ikut selera anak
  2. communicate dgn anak..puji lah melambung pasal packaging susu ke susu sedap ke..buat2 la mak pun minum susu yg sama..cerital lah ape pun yg meyakin kan
  3. slow and steady..jgn terburu2..sikit2 lama lama penuh botol..haha
  4. perangai berguling2, tantrum, cranky..haaa ni kene tahan sikit lah..ibarat kite tak dapat beli baju dekat minaz sbb habis stock..ehh
  5. libat kan org ke3 which is the father..kekadang kite buat2 busy suruh la papa yg handle teman die menyusu..
  6. elakkan offer breastfeed..kalau boleh bagi terus susu formula..betul2 tak boleh baru offer..dalam kes ni mak kene give and take..jgn kejam sangat..

for mummy yg nak wean off semoga berjaya..memang kene banyak sabar..tapi inshaallah berhasil dan boleh senyum lebar

so far until today damia raisha memang stick dengan pediasure tapi perisa COKLAT sahaja ye..ape2 susu putih bolayan


ade jugak try susu coklat yg lain..pun die bolayan..haha..gasak


nota kaki : 2 tahun 4 bulan berkepit..perasaan tu sangat sedih bila dia baring sambil pegang botol susu instead duduk atas riba dan menyusu *sobss*

No comments:

Post a Comment