Nak jadi cerita last Sunday, cik Nat telah menolong emaknye memasak LAKSA..dari situ mari cik Nat ajarkan cara-cara nak masak supaya kita boleh cuba dirumah masing-masing ye..mane la tau kan tetibe
Mulakan dgn bahan-bahan:
1. Of course la LAKSA kan..(mak kate cap CILI bagus x hancur bile rebus)
2. Ikan sardine (ikut la berape banyak nak masak)
3. Cili kering (kalo nak pedas letak banyak)
4. Bawang merah besar (mak kate bawang banyak x pe..lagi sedap)
5. Daun kesum (kasi naik bau)
6. Bunga kantan (yg kaler pink tu)
7. Asam kering
8. Belacan (sikit je tau kang gatal idung)
9. Serai
10. Garam secukup rase
11. Serbuk Kunyit
11. Serbuk Kunyit
Yg kat atas tu baru bahan2 nak buat laksa..ni nak list kan pulak bahan2 ‘side dish’ nye:
1. Salad
2. Cili masak
3. Bawang
4. Limau nipis (kasturi pon boleh)
5. Telur
6. Timun
Ok bahan dah tau skang mari cik Nat ajar cara-cara nak buat LAKSA ye:
• Mula-mula kite rendam LAKSA dalam bekas berisi air ye..supaya bile rebus nanti senang die nak lembut..biarkan seketika..
• Masukkan jugak serai yg telah di tumbuk hujungnye, ambil sedikit daun kesum,potong bunga kantan, sedikit asam kering & sedikit serbuk kunyit..(proses memasak bermula)
• Kawan-kawan..tengah sebok merebus laksa tu jgn lupe pulak kat kuah tadi..dah mendidih kan..rase la garam nye..cukup ke tak..hihi..kalau dah secukup rase,dah mendidih bolehla tutup api…
• Pas tu mulakan pulak akiviti merebus telur & memotong ‘side dish’ tadi..potong cantik-cantik + penuh kasih syg ye..muahaha…letak dalam 1 bekas..sape nak ambik aje..
• Last but not least…
tadaaaa...LAKSA siap utk dimakan..
senang je kan..Selamat mencuba kawan-kawan..
Pssttt..nat kate---.cik Nat suke masak tp jarang-jarang aje..hihi..
No comments:
Post a Comment