April 22, 2011

LAKSA

Hai kawan-kawan..kali ni entri cik Nat is about LAKSA..mari kite belajar masak LAKSA with chef tak bertauliah Cik Nat..hahaha..(jgn muntah hijau)

Nak jadi cerita last Sunday, cik Nat telah menolong emaknye memasak LAKSA..dari situ mari cik Nat ajarkan cara-cara nak masak supaya kita boleh cuba dirumah masing-masing ye..mane la tau kan tetibe bakal husben teringin nak makan LAKSA ye tak..masak sendiri lagi sedap dari beli di luar..sila sediakan pen & kertas..cara nye mudah aje..

Mulakan dgn bahan-bahan:
1. Of course la LAKSA kan..(mak kate cap CILI bagus x hancur bile rebus)
2. Ikan sardine (ikut la berape banyak nak masak)
3. Cili kering (kalo nak pedas letak banyak)
4. Bawang merah besar (mak kate bawang banyak x pe..lagi sedap)
5. Daun kesum (kasi naik bau)
6. Bunga kantan (yg kaler pink tu)
7. Asam kering
8. Belacan (sikit je tau kang gatal idung)
9. Serai
10. Garam secukup rase
11. Serbuk Kunyit

Yg kat atas tu baru bahan2 nak buat laksa..ni nak list kan pulak bahan2 ‘side dish’ nye:
1. Salad
2. Cili masak
3. Bawang
4. Limau nipis (kasturi pon boleh)
5. Telur
6. Timun

Ok bahan dah tau skang mari cik Nat ajar cara-cara nak buat LAKSA ye:
• Mula-mula kite rendam LAKSA dalam bekas berisi air ye..supaya bile rebus nanti senang die nak lembut..biarkan seketika..


• Rebus ikan sardine sehingga empuk (empuk ke??gasak)..kemudian asing kan isi ikan dan tulang…air rebusan ikan kite tapis dalam periuk yg nak buat kuah tu..dah asingkan kita blender isi ikan tersebut tp make sure jgn terlalu hancur..kang tak rase pulak ikan..masukkan ikan yg dah di blender tadi kedalam periuk..kemudian blender kan pulak tulang ikan tu…dah siap blender tapis dalam periuk..(oh mcm putar belit sikit..paham kan??..hihi)


• Kemudian kite blender pulak bawang merah,cili kering (yg dah siap rebus) & belacan..dah siap masukkan dalam periuk yg same..


• Masukkan jugak serai yg telah di tumbuk hujungnye, ambil sedikit daun kesum,potong bunga kantan, sedikit asam kering & sedikit serbuk kunyit..(proses memasak bermula)

• Sambil tunggu kuah tadi masak, kite rebus laksa yg direndam td dalam air mendidih..masak sehingga lembut..ini akan ambil masa dalam +-10 min..dah siap tu tapis ye..

• Kawan-kawan..tengah sebok merebus laksa tu jgn lupe pulak kat kuah tadi..dah mendidih kan..rase la garam nye..cukup ke tak..hihi..kalau dah secukup rase,dah mendidih bolehla tutup api…
• Pas tu mulakan pulak akiviti merebus telur & memotong ‘side dish’ tadi..potong cantik-cantik + penuh kasih syg ye..muahaha…letak dalam 1 bekas..sape nak ambik aje..
• Last but not least…

tadaaaa...LAKSA siap utk dimakan..
senang je kan..Selamat mencuba kawan-kawan..

Pssttt..nat kate---.cik Nat suke masak tp jarang-jarang aje..hihi..

No comments:

Post a Comment