Haloooo...sejak duduk rumah ni lunch aku ialah jam 6.30pm...cum dinner dgn husband..hihi..maka aku akan masak kul 4pm..hahaha..masak awal nanti sejuk x best...aku pon tak mkn tghari..so masak la petang..
Semalam terasa nk masak sotong..tp x tau nk masak ape..belek buku, blog masakan nampak kari sotong yg menyelerakan..bahan pon ade so try lah...hihi..bukan susah pon..meh nak bg tau cara masak
Bahan bahan
5 ekor Sotong - aku suka kalau x payah potong
1 biji bawang merah - dimayang*
1 biji bawang putih - dimayang*
2 inci halia - dimayang*
Daun kari*
Santan
cili boh - ikut sukatan anda
3 sudu rempah kari ikan / udang - bancuh dgn air
Asam jawa
1 btg kayu manis*
Bunga cengkih*
Bunga lawang*
Buah pelaga*
1biji ubi kentang
1biji tomato
Cara cara
Tumis bahan bertanda * hingga naik bau..kemudian masukkan cili boh & rempah kari yg dah dibancuh..tumis seketika baru masukkan air asam jawa, santan & ubi kentang..kacau hingga pecah minyak...oh mcm yg aku penah bg tau kalau x nk santan berketul sbb x rajin nak kacau guna lah santan kotak..hihi...biarkan sampai kentang empuk..kemudian masukkan tomato..kacau seketika hingga kuah kari hampir masak baru lah masukkan sotong..perasakan dgn garam & reneh dlm 5-8 minit...sotong ni kalau masak terlalu lama akan jd liat..sbb tu kene tunggu kuah hampir masak baru masukkan sotong..
Selamat mencuba!
tak pernah buat kari sotong. selalu kalau nak makan, beli kat mamak je
ReplyDeleteSame la..selalu beli je..tp mahal..hihi..buat sendiri pas tu buat pekat2 mcm kat mamak tu..puas ati..sedapppp...hihihi
Delete